Helsingin tilinpäätös esitetään tänään maanantaina kaupunginhallituksesta valtuuston hyväksyttäväksi. Tilinpäätös näyttää niin Helsingin oman talouden, kuin koko konsernin osalta ylijäämäiseltä. Kaupungin kassaan jää yli 300 miljoonaa euroa plussaa. Kaupungilla on lainaakin erittäin maltillisesti. Toki kaupungin yhtiöissä on merkittävästi lainaa liittyen siihen, että kaupungissa on tehty merkittäviä investointeja etenkin energiantuotantoon ja raideliikenteen kehittämiseksi. Myös konsernitason lainakantaa tulee tietenkin tarkkailla.
Helsinki on edelleen vauras kaupunki, vaikka sote-menot on irrotettu omakseen ja ne tulevat valtion kautta. Tämä liittyy siihen, että sosiaali-, terveys ja pelastustoimen palvelut järjestetään omilla hyvinvointialueillaan. Helsingin sote- ja pelastuspalvelut järjestetään edelleen Helsingissä ja meillä valtuusto päättää myös näistä asioista. Taseessa soten ja pelastustoimen rahoitus on kuitenkin erotettu ja tällä on vaikutusta toiminnan ja talouden rahavirran tasapainoon.
Helsinki on tehnyt ylijäämää niin kauan, kun olen ollut mukana päättäjänä. Helsingin haasteena ja saman aikaisena mahdollisuutena on väestön kasvu. Kasvava väestö tarvitsee palveluja, mutta väestön kasvamisen myötä Helsinki pysyy elinvoimaisena ja saa verotuloja. Helsinki poikkeaa käytännössä koko muusta kuntakentästä siinä, että täällä pystytään investoimaan, lisäämään palveluja ja turvaamaan silti kasvavan kaupungin talous. Helsingin veroprosentti on 5,3 %. Korkein kuntaveroprosentti Suomessa vuonna 2025 on 10,9 % ja keskiarvo 7,54 %.
Jos ennustaa pitää, tulee tulevalla valtuustokaudella kiihtymään puhe säästämisestä. Helsingissä on erittäin maltillinen veroprosentti, joten palvelujen leikkaamisen puheisiin tulee suhtautua lähinnä ideologisina. Investointien osalta jouduttaneen katsomaan isojen hankkeiden ajankohtia, mutta esimerkiksi uusien raideliikenneinvestointien osalta tulee minusta jatkaa kuten tähänkin asti. Kouluja, päiväkoteja ja muita julkisia rakennuksia on lisäksi korjattava sitä mukaan, kun niissä ilmenee tarvetta.